Skip to content
Raportul de aur, ce este și de ce este important pentru design

Raportul de aur, ce este și de ce este important pentru design

Articolul de astăzi s-ar putea simți ca o lecție de matematică, dar puteți fi liniștiți. Raportul de aur combină un pic de matematică, un pic de natură și multă aplicare practică pentru designeri.

Raportul de aur a fost utilizat de-a lungul istoriei. A fost folosit pentru a crea elemente de design care au atractivitate vizuală ideală.

Deoarece forma este înrădăcinată în natură și matematică, este combinația perfectă de echilibru și armonie. Și este un instrument excelent pentru a avea succes în calitate de designer.

Să aruncăm o privire la ce înseamnă raportul de aur pentru proiectare și câteva sfaturi pentru a-l utiliza în proiectele de design.

Care este raportul de aur?

Am menționat, în articolul despre raportul de aspect că vom analiza raportul de aur într-un articol separat pe blog. Ei bine, dacă am promis, ne ținem de cuvânt.

Pur și simplu, raportul de aur (numit și dreptunghiul auriu și media aurie) este o formă cu o proporție de la 1 la 1,618. Mai complex, matematica poate fi descrisă astfel, așa cum a fost explicată de Interaction Design Foundation:

Fiecare număr din secvența Fibonacci este pur și simplu suma celor două numere anterioare. Începe cu 1, 1 (adică 1 + nevăzutul 0 = 1), iar primii 10 membri ai secvenței sunt 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. Continuă la infinit .

Calculați matematic raportul folosind formula pentru Phi: A/B = (A + B) / A = 1.618033987 = Φ

Aplicațiile pentru proiecte de tipărituri și web design sunt adesea mai puțin precise decât cele de la 1 până la 1.618. Mulți designeri vor rotunji numerele atunci când creează un raport matematic de aur pentru rețelele care sunt mai ușor de utilizat.

Când vine vorba de aplicarea conceptului, este deseori reprezentat folosind o spirală, cercuri sau triunghiuri.

Și nu este „doar un lucru de design”. Raportul de aur se găsește în natură (coajă de nautilus), artă (Mona Lisa), arhitectură (Turnul Eiffel), precum și diferite articole de design.

Cum îl utilizați?

Când vine vorba de aplicarea raportului de aur, există școli diferite de gândire:

  • configurați designul utilizând o grilă bazată pe raport pentru a crea armonie;
  • nu faceți nimic, deoarece se aplică indiferent dacă o faci în mod intenționat sau nu.

Cea mai bună soluție ar putea fi undeva la mijloc. După toate probabilitățile, ochiul tău este probabil instruit să creeze și să se aplece către modele care includ această teorie. Însă, nu poate niciodată să doară dacă vrei să vezi de fapt, dacă aplici bine conceptul.

Iar „imaginea” poate provoca tot felul de probleme atunci când vine vorba de raportul de aur. Nu știți ce dimensiune a browserului poate folosi cineva sau raportul ar putea să nu corespundă unei dimensiuni de imprimare specifice.

Scopul este de a crea piese în cadrul designului care să se potrivească acestei forme ideale. Luați-l în considerare pentru un logo sau un produs foto.

Utilizați-l pentru a crea un antet sau o anumită piesă a unui desen sau model. Utilizați conceptele pentru a crea o grilă de bază sau o scară ierarhică pentru tipografie.

Grile și șabloane

Pentru cei mai mulți, ideea de matematică complexă pentru a rezolva o problemă de design este puțin intimidantă. Sub acest aspect vă pot ajuta unele instrumente excelente.

Iată câteva șabloane și calculatoare pentru a facilita utilizarea raportului de aur:

  • Phiculator: Introduceți orice număr și obțineți valoarea raportului de aur corespunzător;
  • Golden Ratio Typography Calculator: Creați o scară pe baza unui font și a unei dimensiuni de bază;
  • Golden Ratio Template: Șablon vector gratuit ce poate fi descărcat;
  • Golden Ration Wireframing Template: Cu straturi pentru o curbă, cercuri sau pătrate;
  • Golden Ratio Calculator: Calculați raportul cu orice set de numere;
  • Golden Rectangle Calculator: Obțineți dimensiuni pentru dreptunghiurile „aurii” exterioare și interioare pentru orice număr (aceasta este baza pentru multe rețele web care utilizează raportul).

3 sfaturi pentru utilizarea raportului de aur

Deci, cum puneți toate aceste informații în practică? Nu dorim să dați peste cap proiectele în derulare și să nu fiți copleșiți de matematică.

Iată trei sfaturi pentru utilizarea raportului de aur în proiectele de design. Puteți să le folosiți pentru pentru orice vizual care poate fi redat pe un display, pe un website sau într-o aplicație.

Utilizați raportul pentru a crea o grilă a website-ului de bază pentru zona principală de conținut și bara laterală. Potrivit W3Schools, cea mai frecventă rezoluție a browserului la începutul anului 2020 este de 1366 cu 768 pixeli.

Aplicați raportul de aur pentru o suprafață de conținut de 846 pixeli lățime, cu o bară laterală care are o lățime de 520 pixeli. Când se ia în considerare raportul în acest scop, înălțimea nu este importantă.

Utilizați raportul pentru a crea un ghid pentru distanțare în proiectare. Prototypr.io are acest sfat: „Utilizați pătrate mai mari ca unitățile 8 și 13 pentru a defini machete. Utilizați pătrate mai mici din unitățile 1, 2 sau 3 pentru a defini „canalele” și distanțarea conținutului” pe baza dreptunghiurilor „aurii”.

Utilizați raportul pentru a crea elemente de durată, cum ar fi icoane sau logo-uri. Un element de durată cu o armonie puternică poate crea structura pentru proiectele în derulare.

De ce contează raportul de aur în design?

Atunci de ce raportul de aur contează cu adevărat pentru designeri?

Este încă un instrument care vă ajută să creați ceva care să stabilească tonul emoțional și vizual potrivit cu utilizatorii. Această teorie există dacă o aplicați intenționat sau nu. Deci, ceea ce contează este că îl înțelegi și îl recunoști într-un efort de a crea cel mai bun și mai utilizat design posibil.

Ceea ce face raportul de aur, este să vă orienteze către zonele focale în care utilizatorul are mai mare probabilitate să se concentreze. Ajută la crearea echilibrului și a scării, chiar și atunci când nu este cu totul intenționat.

Concluzie

Iată deci cheia dvs. pentru a înțelege și a utiliza raportul de aur: el există chiar dacă vă gândiți sau nu la el. Deci, de ce să nu luați în considerare modul în care această teorie a designului testată în timp poate funcționa pentru dvs. și să vă îmbunătățească proiectele?

După cum bine se știe, un vizual bun este elementul principal pentru multe strategii de marketing online. Dacă cele mai bune oferte servicii SEO vă pot garanta un clasament bun, atunci un vizual armonios poate face ca un utilizator să revină.

Dacă doriți un proiect de dezvoltare web, dar nu știți de unde să începeți, datele noastre de contact sunt la dispoziția dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a obține o ofertă personalizată.

Dorel Tănase este un reputat consultant SEO cu o vastă experiență în domeniul marketingului online. Website companie: https://www.theseo.ro/.

Născut în București, România, Dorel și-a început cariera în industria digitală acum mai bine de 17 ani și de atunci a contribuit la succesul multor afaceri prin strategiile sale eficiente de optimizare pentru motoarele de căutare.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top
Search