Skip to content
Nistagmus, cum trebuie să te descurci cu această afecțiune?

Nistagmus, cum trebuie să te descurci cu această afecțiune?

Nistagmus, cum trebuie să te descurci cu această afecțiune? Descoperă în articolul de blog toate informațiile de care ai nevoie, chiar acum.

Toți ne luăm ochii de buni și ne așteptăm de la ei să facă ceea ce trebuie. Dar am avea mai multă apreciere pentru ei dacă am ști ce minunate piese de „inginerie” sunt.

Oamenii spun adesea că ochii reprezintă fereastra către suflet. În timp ce știința modernă neagă existența sufletului, aceasta sugerează că ochii ar putea avea unele perspective asupra funcționării creierului.

Unele tulburări oculare reflectă funcționarea anormală în anumite părți ale creierului. O astfel de condiție despre care vom vorbi astăzi este „nistagmus”.

Ochii noștri se mișcă în fiecare moment de veghe. Acolo unde majoritatea acestor mișcări sunt destinate controlului conștient, la unele persoane, aceste mișcări se pot întâmpla involuntar. Dacă și tu te confrunți cu aceleași probleme, s-ar putea să ai nistagmus.

Ce este nistagmus?

Nistagmusul se referă la mișcări oculare involuntare și rapide care pot afecta unul sau ambii ochi. Această afecțiune face ca ochii să pară că tremură. Fie se mișcă înainte și înapoi, în sus și în jos, de o parte și alta sau printr-o mișcare circulară.

În majoritatea cazurilor, nistagmus este o afecțiune congenitală. Aceasta se dezvoltă în decurs de 6 săptămâni sau câteva luni de la naștere.

Nistagmusul reduce percepția adâncimii și acuitatea vizuală. Poate, de asemenea, să afecteze echilibrul/coordonarea între ochi. Dar, această problemă ar putea fi tratată cu ochelari de vedere special proiectați pentru această afecțiune.

Tipuri de nistagmus

Există diferite tipuri de nistagmus care se pot dezvolta în diferite momente ale vieții cuiva. Nistagmusul infantil este cel mai frecvent. După cum îi este și denumirea, bebelușii îl dezvoltă în primele câteva luni de la naștere.

Alte forme ale acestei tulburări pot include:

  1. nistagmus manifest. Prezent tot timpul la unul sau la ambii ochi. Nistagmusul latent apare atunci când un ochi este acoperit;
  2. nistagmus latent manifest. Se simte și atunci când ambii ochi sunt deschiși, dar se agravează în vizualizarea monoculară;
  3. nistagmus dobândit. Este cauzat de o boală, cum ar fi o tumoare pe creier sau neuropatie diabetică. Leziunile severe ale capului sau problemele neurologice datorate efectelor secundare ale medicamentelor pot declanșa, de asemenea, nistagmusul dobândit.

Efectele și severitatea acestei tulburări oculare variază de la o persoană la alta. În timp ce unii copii simt doar mici probleme în timp ce citesc, alții pot chiar să se lupte cu o acuitate vizuală foarte scăzută.

Nistagmusul este, de asemenea, clasificat pe baza direcției în care se mișcă ochii când tremură:

  • orizontal: se referă la mișcările laterale ale ochilor;
  • vertical: implică mișcări în sus și în jos ale ochilor;
  • torsional sau rotativ: mișcări circulare ale ochilor.

Simptomele nistagmusului

Pe scurt, cel mai răspândit simptom ar fi scuturarea incontrolabilă a ochilor tăi. Alte semne pot include:

  • poziții ciudate ale capului în timp ce încercați să vă concentrați atunci când nu vă puteți menține ochii fermi;
  • înclinarea capului face ca lucrurile să pară clare;
  • vedere neclară la copii;
  • lumea staționară pare cam tremurată pentru adulții cu nistagmus;
  • sensibilitate la luminile puternice;
  • probleme cu echilibrul;
  • ameţeală

Care sunt cauzele nistagmusului?

Dacă nu e congenitală, problema ar putea fi un semn al unei posibile probleme oculare ori afecțiuni medicale. Dacă o dezvolți mai târziu în viață, următoarele lucruri sunt de reproșat:

  1. accident vascular cerebral;
  2. alte afecțiuni ale ochilor (cataracta sau strabismul);
  3. efectele secundare ale medicamentelor precum litiu sau fenitoină pentru tratarea convulsiilor;
  4. leziuni la cap și traume psihologice;
  5. boli și probleme ale urechii interne;
  6. consumul excesiv de alcool.

Aceste probleme pot fi tratate dacă sunt depistate la momentul potrivit. Asigurați-vă că efectuați periodic teste oculare pentru a evita orice problemă de vedere.

Puteți rezerva o consultație pe medicaloptic.ro sau vă puteți prezenta direct în magazine. Opticienii noștri certificați vă vor evalua starea de sănătate a ochilor. Dacă se constată o potențială afecțiune medicală, veți fi direcționat la un specialist pentru consultări ulterioare.

Diagnosticarea nistagmusului

Dacă bănuiți că al dvs. copil are nistagmus, luați legătura cu un oftalmolog. Specialiștii vor verifica vederea copilului. De asemenea, vă vor întreba de istoricul medical al familiei dvs. pentru a diagnostica problema.

La adulți, medicul oftalmolog va testa capacitatea de focalizare a ochilor. Vor testa cum funcționează ochii împreună pentru a exclude problemele care ar putea duce la mișcări involuntare.

Dacă un examen ocular nu vă oferă o confirmare solidă a nistagmusului, poate fi necesar să faceți următoarele teste:

  • otoscopie sau examen de ureche;
  • examen neurologic;
  • scanare CT cerebrală;
  • RMN cerebral.

Ce reprezintă un nistagmus voluntar?

Doar câțiva oameni de pe această planetă pot produce nistagmus ocular voluntar în timpul convergenței ochilor lor. Mișcările sunt, de obicei, orizontale și pot fi susținute mai mult de 5 secunde.

Cu toate acestea, unii oameni pot produce chiar mișcări multidirecționale. Nistagmusul voluntar nu este o boală, ci mai degrabă un truc de petrecere interesant pentru a atrage atenția.

Tratarea nistagmusului

Tratamentul pentru nistagmus depinde de cauza din spatele afecțiunii. În situația în care cauza e consumul de alcool sau de droguri, va trebui să puneți capăt acestor obiceiuri periculoase.

Dacă problema dvs. este cauzată de refracția ochilor sau de vedere deficitară va trebui să purtați ochelari de vedere. Nistagmusul congenital va cere copilului dvs. să poarte ochelari cu prescripție medicală, astfel încât să nu îi afecteze dezvoltarea oculară.

Dacă vi se confirmă nistagmusul, opțiunile de tratament pentru dvs. pot include:

  1. schimbarea medicamentelor actuale anti-convulsii;
  2. corectarea deficiențelor nutriționale prin dietă sau suplimente alimentare;
  3. tratarea infecțiilor sau a bolilor legate de ureche;
  4. folosirea ochelarilor cu prismă;
  5. tratarea bolilor cerebrale;
  6. operații cerebrale pentru a corecta problemele sistemului nervos central;
  7. folosirea de ochelari cu filtru în cazul în care ați devenit sensibil la luminile puternice.

Trăind cu nistagmus

Nistagmusul se poate îmbunătăți sau nu, în timp. Acesta este motivul pentru care trebuie să consultați un specialist și să corectați această problemă cât mai curând posibil.

Copilul dvs. are această tulburare a ochilor? Apelați la jucării ce sunt cât mai viu colorate. Nistagmusul poate reduce contrastele de culoare.

Discutați cu profesorii copilului de la școală pentru ca aceștia să conștientizeze situația în care se află. Discutați și cu oftalmologul pentru a căuta mai multe informații despre acest subiect și despre cum lucrurile pot fi îmbunătățite.

Sunteți în căutarea unor servicii de web design, consultanță SEO sau de link building? Intrați în contact cu noi spre a afla cum o campanie de marketing online vă poate crește vizibilitatea afacerii.

Dorel Tănase este un reputat consultant SEO cu o vastă experiență în domeniul marketingului online. Website companie: https://www.theseo.ro/.

Născut în București, România, Dorel și-a început cariera în industria digitală acum mai bine de 17 ani și de atunci a contribuit la succesul multor afaceri prin strategiile sale eficiente de optimizare pentru motoarele de căutare.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top
Search